Flowdans

Flowdans brengt je in beweging, van buiten en van binnen en beoogt bewustzijn en verbinding met jezelf en elkaar.

Flowdans is er voor kinderen en voor alle volwassenen die kinderen verzorgen, lesgeven en opvoeden. Ik geef Flowdans aan kinderen op de basisschool en aan volwassenen in een praktijkruimte in De Rijp. 

Wat is Flowdans?

Flowdans is een dans en bewegingsmethode die dansen en coaching combineert. Bij Flowdans leer je geen pasjes of choreografieën maar beweeg en dans je zoals jij dat wil, kan of voelt. Je leert door dans en beweging je lichaam voelen en gebruiken. Wat jij voelt, denkt, doet en ervaart door de dansoefeningen wordt besproken. Zo ontstaat een flow tussen denken en voelen. Samen werken we naar meer inzicht en ontspanning. 

De methode Flowdans voor kinderen 

werkt met een combinatie van dansexpressie, coaching, persoonlijkheidsvorming, levenshouding en sociale omgang. Elementen uit Biodanza, Dansexpressie/danscoaching, Mindfulness en Braingym en Rots en water worden gebruikt. De muziek wordt zorgvuldig uitgekozen bij de oefeningen om de intensiteit, het plezier en het resultaat te vergroten. Er wordt gebruik gemaakt van wereldmuziek, klassieke muziek en popmuziek.

Lekker bewegen is goed en gezond voor je 

Je lichaam, met alle spieren, organen en weefsels wordt er sterk en soepel van. Een gezond en vitaal lichaam is de basis van een gezond leven!

Uit je hoofd! 

Bij veel kinderen en volwassenen wint het hoofd het nog al eens van het lichaam. We vinden het belangrijk dat onze kinderen snel en slim zijn. 'Wie snel en slim is die komt er wel!' Als we een volledig en gezond mens willen zijn hebben we niet genoeg aan onze denkkracht en een sterke wil. We zijn zoveel meer! 

In je lichaam   

Kinderen (en volwassenen) hebben het nodig om helemaal en goed in hun lichaam te komen. Het lichaam is een oneindig intelligent en geavanceerd voertuig. Het bewust voelen van je eigen lichaam stelt je in staat om naar je lichaam te luisteren en er mee samen te werken. In Flowdans dansen we in de eerste helft van de les op ritmes met veel plezier en spelletjes, worden we lekker moe en voelen we ons hart sneller kloppen. Je voelt je lichaam werken. In de tweede helft kunnen we vervolgens meer naar binnen gericht dansen op melodieuze muziek.

Opmerkzaam zijn 

Persoonlijk leiderschap verkrijg je door opmerkzaam te zijn naar je gedachten, gevoelens en de fluisteringen van je lichaam. In Flowdans staat die opmerkzaamheid van je lichaam, je gevoel en je gedachten centraal.Je komt zo dichter bij wie jij zelf op dat moment bent. Je kunt tijdens Flowdans in Flow komen met jezelf!

Go with the flow

In een les Flowdans wordt een sfeer gecreëerd van openheid en veiligheid om zo volledig mogelijk jezelf te kunnen zijn en je eigen bewegingen te maken op de muziek. Dat lukt het beste als kinderen niet teveel afgeleid worden door verstoringen van buitenaf en door elkaar. De flow van de les zorgt ervoor dat kinderen in de flow van zichzelf kunnen komen. 

Kinderen worden uitgenodigd om belevend en voelend te bewegen, wat voor de meeste kinderen niet vanzelfsprekend is omdat ze gewend zijn aan vertellen, praten en opmerkingen maken. Omdat praten afleidt van het voelen, wordt in Flowdans zo weinig mogelijk gesproken. 

Reflectiemomenten

Om kinderen toch gelegenheid te geven om te ventileren en hun ervaringen te delen worden regelmatig reflectiemomenten ingebouwd. Bij verbale reflectiemomenten worden alleen ervaringen of gevoelens gedeeld zonder reactie van anderen. Na iedere dansoefening is er ruimte voor een non-verbaal reflectiemoment.

Dansen met doelen

Om in flow te komen met jezelf is het nodig om je hart te openen voor jezelf. Daarom staat het hart altijd centraal. Veiligheid, vrijheid en openheid vormen de basis van een optimale ontwikkeling, dus vormen ze ook in Flowdans de basis. Het rode hart in het logo staat daarvoor symbool. In iedere les en iedere dansoefening, ieder reflectiemoment wordt hieraan gewerkt door het te bevorderen en in stand te houden. 

Een Flowdansles is een andere les dan gewoonlijk op school wordt gegeven. Flowdans is dansles en coaching tegelijk. Er zit een vaste opbouw in de les. Je zou kunnen zeggen dat de les een eigen flow, een eigen stroom heeft. De beweging in de les is steeds van binnen naar buiten; van jezelf naar de ander en weer terug. Om in een flow te kunnen komen en om door te kunnen stromen is het belangrijk dat een Flowdansles niet wordt verstoord. 

De cirkels van de Flowdanscirkel vormen de stromen en doelen van de les.

het hart: stroom 1: aankomen bij jezelf: ik kom in beweging

lichtblauw: stroom 2: plezier en contact: ik beweeg afwisselend op mezelf en samen

donkerblauw: stroom 3: ik ben oké, ik beweeg op mijn manier

roze: stroom 4: ik ben oké, jij bent oké, we dansen samen

wit: stroom 5: ik laat mezelf zien

geel: stroom 6: fantasie, verbeelding en intuïtie

rood: stroom 7: stilte

Door de stromen heen zijn de  kerndoelen te onderscheiden op de ontwikkelingsgebieden Muziek, creativiteit, dans, sociaal-emotionele ontwikkeling, motoriek en beweging.  


Flowdans voor volwassenen 

Wat voor kinderen geldt, geldt ook voor volwassenen. Ook volwassenen zitten veel in hun hoofd. We denken de hele dag door, en als je niet oppast ook de hele nacht. Ook volwassenen mogen meer in hun lichaam komen om de balans tussen denken en voelen meer in evenwicht te krijgen. We leven maar al te vaak met gewoonten en patronen die ons afleiden van ons gevoel. Wat wil jij nu echt? Waar heb jij echt behoefte aan? Die vragen kun je alleen goed beantwoorden als je goed kunt voelen. Dat kunnen veel volwassenen pas als ze te moe zijn, of te boos, of de spanning zo hoog is opgelopen (zonder dat je daar erg in had) dat je plotseling overspannen bent.

 In Flowdans kun je weer leren voelen hoe het is om in je lichaam te zijn. Hoe ontspannen zijn eigenlijk aanvoelt en hoe je ontspanning van spanning kunt onderscheiden. Je leert je lichaam opnieuw kennen en gebruiken, ervan te genieten. 


 

Artikelenreeks: Dansen op de basisschool 

Dans verdient een plek in het lesroosterop de basisschool 1. Elementen uit Biodanza in Flowdans klik hier

Dans verdient een plek in het lesrooster op de basisschool 2. Flowdans is dansexpressie: klik hier

Dans verdient een plek in het lesrooster op de basisschool 3. Mindfulness in Flowdans: klik hier

Dans verdient een plek in het lesrooster op de basisschool 4. Dansen en breinontwikkeling: klik hier

Dans verdient een plek in het lesrooster op de basisschool 5. Kindercoaching en dans: klik hier

Dans verdient een plek in het lesrooster op de basisschool 6. Dansen met (slo) doelen: klik hier


Klik op de foto voor een presentatie